Flux – Changing Communication

Flux – Changing Communication is in september 2008 in Oeganda van start gegaan.

Alle activiteiten zijn gebaseerd op het gedachtegoed van Geweldloos Communiceren (Nonviolent Communication) zoals beschreven door Marshall Rosenberg.

Hoezo de naam Flux?

Flux komt van het Latijnse woord fluere dat “vloeien” of “stromen” betekent.

  • Flux verwijst voor mij naar de constante stroom van communicatie die zowel in onszelf bestaat als tussen onszelf en de ander(en)
  • Het gedachtegoed van Geweldloos Communiceren ondersteunt om helderheid te krijgen waardoor de uitwisseling binnen onszelf en/of met anderen (weer) kan stromen.
  • Er is de stroom van alle dag, met zijn mogelijkheden om ons bewust te zijn van onze communicatie en de keuzes die we maken.
  • Kan ik mijn aandacht zo richten dat ik kan horen waar het de ander(en) in de kern om gaat? En kan ik delen – zonder oordelen, schuld en verwijten – waar het mij in de kern omgaat. Wanneer we elkaar kunnen verstaan, ervaren we flow oftewel stroming.

Changing Communication‘ heeft voor mij een dubbele betekenis. Het verwijst naar mogelijkheid die we hebben om onze communicatie te veranderen, zowel met anderen als met onszelf. Ook verwijst het naar de impact die het veranderen van je communicatie kan hebben: ook jij zult verandering ervaren. Die keren dat je je focus op gevoelens en behoeftes weet te houden, zul je wellicht meer ruimte en mededogen ervaren.

Geweldloos Communiceren – het gedachtegoed

Alle activiteiten van Flux zijn gebaseerd op het gedachtegoed van geweldloos communiceren van Marshall Rosenberg. Geweldloos Communiceren verwijst naar een interactie waarbij de intentie verbinding is, zonder dat schuld, schaamte of verwijten gebruikt worden als motivator. Het is een taal die gericht is op begrip; het begrijpen van mijzelf en het begrijpen van de ander(en). Aan de hand van een praktisch hulpmiddel (het 4 stappen model) dat is ingebed in het gedachtegoed van Rosenberg, word je uitgenodigd tot het veranderen van je communicatie.