Laden Agenda

« All Agenda

  • Dit agenda is voorbij.

Onderwijsmiddag

9 februari 2018 van 1:00 am - 5:30 pm

€30

Verbindende Communicatie in het onderwijs: met elkaar leren

Sinds Ai-opener in 2017 is begonnen met speciale trainingen ‘Verbindende Communicatie in het onderwijs’ krijgen we veel weerklank.

Alleen al in 2017 hebben we bij zo’n 10 onderwijsinstellingen training gegeven of studiedagen ingevuld. En docenten en leidinggevenden van ruim 25 onderwijsinstellingen hebben deelgenomen aan onze open opleidingen. Op dit moment merken wij dat er veel energie zit op de combinatie onderwijs en Verbindende Communicatie.

Vandaar dat we op vrijdag 15 februari, samen met Djoj en diverse trainers, een onderwijsmiddag organiseren van 13.00 tot 17.30.

Intentie van de onderwijsmiddag is om met en van elkaar te leren rond thema’s als ‘conflicthantering’, ‘burgerschap’, ‘hoe breng ik dit in mijn school?’ en ‘samenwerken aan passend onderwijs’. Bij het inschrijven kun je zelf kiezen welk onderwerp je het meeste aanspreekt.

Dat met elkaar leren willen we vormgeven door middel van oefeningen én uitwisseling. Met andere woorden: je oefent met collega’s uit het onderwijs in het toepassen van verbindend communiceren met eigen situaties én wisselt ervaringen uit waar je je voordeel mee kunt doen. Iedere workshop wordt begeleid door twee trainers waarvan er minimaal één ervaring heeft in het onderwijs als leerkracht, docent, intern begeleider of afdelingsleider.

Om de drempel zo laag mogelijk te houden bedraagt de toegangsprijs voor de onderwijsmiddag € 30 (inclusief koffie/thee en een drankje na afloop). Als je de onderwijsmiddag wilt combineren met het 10e Geweldloze Communicatie festival op zaterdag 10 februari krijg je € 10 korting.

We hopen van harte dat je deze vrijdagmiddag vrij kunt maken en kijken er naar uit om je dan te ontmoeten! Inschrijven kan via deze website.

Programma:

13.00 – 13.30 Ontvangst met koffie/thee

13.30 – 14.45 Gezamenlijk deel met interactieve lezing Marieke Schreuder over haar onderzoek naar conflictoplossing m.b.v. Geweldloze Communicatie in het onderwijs

14.45 – 15.15 Thee/koffiepauze

15.15 – 17.00 ‘Burgerschap’, vaag of toepasbaar? door Hester Macrander en Dionne Verbeet

15.15 – 17.00 ‘Van conflict naar kans’ door Marieke Schreuder en Eva Schneijderberg

15.15 – 17.00 ‘In gesprek met elkaar’ door Sonja van der Meulen en Simone Rosier

15.15 – 17.00 ‘Hoe breng ik dit in mijn school?’ door Ben Sprangers en Martin van der Meulen

17.00 – 17.30 Afsluiting met borrel

Conflicten lossen we samen op! – Geweldloze Communicatie en conflictmanagement bij kinderen.

Interactieve lezing waarin je de resultaten hoort van een onderzoek na een interventie met Geweldloze Communicatie en ontdekt welke invloed je als leerkracht hebt op de uitkomst van conflicten.

Marieke Schreuder deelt, in deze interactieve lezing, de uitkomsten van haar onderzoek naar conflicthantering en Geweldloze Communicatie in het onderwijs.

Uit de onderzoeksresultaten wordt een duidelijke stijging zichtbaar van het percentage kinderen dat kiest voor win-win na het aanreiken van Geweldloze Communicatie als tool voor conflicthantering.

Conflicthantering is een basale vaardigheid die op vele gebieden van invloed is. Pesten is een uiting van onopgeloste conflicten. Als leerkracht kun je een grote bijdrage leveren aan het ervaren van veiligheid en vertrouwen in je groep middels het inzetten van conflicthantering op basis van Geweldloze Communicatie. Preventief of bij het signaleren van conflicten of pesten in de groep of in de school.

Kom en ontdek welke invloed je als leerkracht zelf hebt op de uitkomst van conflicten.

Marieke Schreuder is counsellor, toegepast psycholoog en trainer. Ze werkt op basis van Geweldloze Communicatie (www.counselling-nijmegen.nl/marieke-schreuder/ .

Workshop 1: ‘Burgerschap’ – vaag of toepasbaar? door Hester Macrander en Dionne Verbeet

Burgerschap is een term die de laatste veel opduikt. Wat wordt eronder verstaan? In dit begrip hoor je het verlangen naar een gedeeld besef, dat iedereen onderdeel is van een groter geheel, een gemeenschap. Een logisch gevolg van dat besef is dat ieder  zijn / haar verantwoordelijkheid neemt om gemaakte afspraken te respecteren en zo te leven dat het in evenwicht is met wat goed is voor zichzelf en de ander: sociaal gedrag dus eigenlijk. Gezin, klaslokaal, stad, land, wereld: overal draait het om dit besef van wederzijdse afhankelijkheid en verantwoordelijkheid

In de klas…

Hoe breng je leerlingen burgerschap bij? Wat hebben leerlingen nodig om die gewenste sociale burger in de klas te zijn? Primair door het ze zelf te laten ervaren! Hoe maak je afspraken met elkaar? Hoe ga ermee om als die niet worden nageleefd? Hoe leer je leerlingen met elkaar af te stemmen in geval van onenigheid? Hoe belangrijk is het voorbeeldgedrag van de leerkracht? Wat heeft de leerkracht nodig om die gewenste sociale burger te zijn?

De workshop: Hoe kan Geweldloze Communicatie helpen om tot burgerschap, ofwel: gewenst sociaal gedrag, te komen. Wat kun je er concreet in de klas mee en kun je er ook lesmateriaal van maken?
Wij willen jullie graag inspireren om samen met leerlingen / studenten hierin voortdurend te blijven leren en ontwikkelen.

Hester Macrander heeft gewerkt in het VO. Ze geeft, als gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie, regelmatig lezingen en trainingen in het onderwijs over alles wat kan bijdragen aan een prettig leerklimaat (www.hestermacrander.nl).

Dionne Verbeet heeft, als gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie, ervaring in zowel samenwerken met individuele leerkrachten als met hele schoolteams (www.fluxcc.com en www.ai-opener.nl).

Workshop 2: ‘Van conflict naar kans!’ door Marieke Schreuder en Eva Schneijderberg:

Workshop waarin deelnemers kunnen ervaren op welke wijze Geweldloze Communicatie bijdraagt aan het omgaan met conflicten.

Conflicten zijn inherent aan contact. Daar waar mensen samen komen zullen conflicten ontstaan over de wijze waarop mensen hun behoeften willen invullen.

Ervaar, en maak kennis met, de vaardigheden die jou als leerkracht of begeleider ondersteunen om tijdens conflict bij te kunnen dragen aan het vinden van oplossingen die voor ieder werken.

Binnen Geweldloze Communicatie wordt er van uitgegaan dat conflicten op strategie niveau ontstaan en dat de behoeften die eraan ten grondslag liggen op zich niet met elkaar conflicteren. Als je vaardigheden leert om behoeften te herkennen en te benoemen draag je bij aan verbinding. In deze workshop staan we stil bij manieren die bijdragen aan het verbeteren van relaties in tegenstelling tot handelen vanuit machtsongelijkheid.

Eva Schneijderberg is leerkracht en geeft als gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie trainingen aan leerkrachten (www.levenverrijkendonderwijs.nl en www.ai-opener.nl).

Marieke Schreuder is counsellor, toegepast psycholoog en trainer. Ze werkt op basis van Geweldloze Communicatie (www.counselling-nijmegen.nl/marieke-schreuder/ .

Workshop 3: ‘In gesprek met elkaar’ met ouders of onderling als team, door Sonja van der Meulen en Simone Rosier

Van harte welkom in deze workshop. Wij, Sonja van der Meulen en Simone Rosier, zijn zelf onderwijsmensen en hebben ruim 20 jaar ervaring in het SBO. Nu maken we graag werk van Geweldloze Communicatie o.a. binnen passend onderwijs. Dus laten we samen kijken naar:

  • Wat kan deze taal betekenen voor samenwerking?
  • Welke woorden werken in een gesprek?

In deze workshop gaan we met dagelijkse voorbeelden ervaren hoe deze taal ruimte maakt voor inzicht en begrip voor alle betrokkenen om aan gezamenlijke concrete oplossingen toe te komen. Een eenvoudige nieuwe taal om met vertrouwen elkaar tegemoet te komen, niet alleen voor het welzijn van onze leerlingen maar ook voor onszelf als opvoeders.

Simone Rosier houdt zich bezig met teamcommunicatie en duurzame communicatietrajecten (team of leerkrachten en hun klas of teamleiders of ouders). Zie: www.groepswijs.nl

Sonja van der Meulen is leerkracht SBO, expert passend onderwijs en gecertificeerd trainer Geweldloze of Verbindende Communicatie. Ze geeft introductie, verdiepings- en jaartrainingen

én specifiek gerichte trainingen voor onderwijs (www.vinecoaching.nl).

Workshop 4: ‘Hoe breng ik dit in mijn school?’ door Ben Sprangers en Martin van der Meulen

Als je geïnspireerd bent door Verbindende Communicatie en de drive hebt om dit breder in je school of organisatie te introduceren komen daar de volgende twee belangrijke aandachtspunten bij kijken:

  • Tegen welke obstakels loop ik zelf aan als ik bedenk dat ik Verbindende Communicatie wil introduceren en hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
  • Hoe ziet een trainingsprogramma Verbindende Communicatie er eigenlijk uit?

Tijdens deze workshop gaan we met elkaar aan de slag om deze vragen te onderzoeken door middel van oefeningen en delen we onze ervaringen op dit gebied. Daarnaast maken we ruimte om jullie eigen ervaringen uit te wisselen zodat we met en van elkaar kunnen leren.

Ben Sprangers is afdelingsleider van Praktijkschool Breda waar hij sinds 4 jaar het proces van invoering van Verbindende Communicatie begeleid. Hij heeft in november de aanbeveling gekregen als gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie (https://www.linkedin.com/in/ben-sprangers-439b26116/).

Martin van der Meulen is sinds 2004 gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie en oprichter van Ai-opener. Hij houdt zich, samen met Ai-opener collega’s, vooral bezig met het vormgeven en uitvoeren van trainingsprogramma’s in organisaties (www.ai-opener.nl ).

Gegevens

Datum:
9 februari 2018
Tijd:
1:00 am - 5:30 pm
Kosten:
€30

Organisator

Ai-opener
Telefoon:
010-465 00 68
E-mail:
info@ai-opener.nl
Website:
http://www.ai-opener.nl

Locatie

Djoj, Rotterdam
Antony Duyklaan 5
Rotterdam , 3051 HA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
010-465 00 68
Website:
http://www.ai-opener.nl/introductietraining-vijfdaagse.html